Negative renter påvirker også privatpersoner

Tidligere var det kun virksomheder, der skulle betale negative renter for at have penge stående i banken på deres erhvervskonto. I 2020 ser tingene dog anderledes ud. Helt normale privatpersoner (dig og mig) bliver nu ramt af negative renter.

Eksempel på negative renter

De fleste danske banker har i dag en negativ rente på -0,6 procent om året. Dette betyder, at hvis du har 100.000 kroner stående i ét år, vil du skulle ende med at betale 600 kroner i rente.

Har du derfor dine penge i banken har du et negativt afkast på -0,6 procent (-600 kroner).

Alternativet til at have penge stående i banken er selvfølgelig at investere pengene i aktier eller andre investeringer. Afhængig af hvor man læser, så vil man kunne læse sig frem til, at aktier har et gennemsnitligt afkast på omkring 4-7 procent om året.

Har du derfor dine penge i aktier, vil du have et positivt afkast på mellem 4 og 7 procent (+4.000 til 7.000 kroner).

Det er noget af en forskel!

Problemet med at placere penge i aktier

Problemet med aktier er bare, at i nogle år er de lave, hvor du vil miste penge, hvis du realiserer dit tab (hvis du sælger). Aktier skal derfor ses som en mere langsigtet investering. Det kan gode være, at de falder mere i værdi end dine penge i banken, hvis du sammenligner i dag med om 3 måneder. Men historisk set, så vil dine penge klare sig bedre placeret i aktier, hvis du har en længere tidshorisont.

Til slut skal der lige nævnes, at historisk afkast ikke er en indikation for fremtiden. Du kan dog være sikker på at betale negative renter i banken, fordi det er fastsat på forhånd. Investerer du dem derimod i aktier, så har du rent faktisk muligheden for at gøre noget ved de negative renter.

Hvordan håndterer du negative renter?